Sernik wylewany

4.49 (172 ocen)

  • 45 min

Sernik ten zawsze się udaje. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a jak smakuje!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto: 400g mąki pszennej, 250g margaryny, 1 jajko, 3/4 szklanki cukru, 1łyżeczka proszku do pieczenia;
    Masa serowa: 1kg sera dobrze zmielonego, 150g cukru, 1 szklanka oleju, 600ml mleka, 6 żółtek, 4 opakowania budyniu śmietankowego, jeśli ktoś lubi -bakalie.
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wylewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, jajka, cukru. Wykładamy nim dużą blaszkę(25x33cm) z wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasto podpiec 10min w 180stC.
  • 2. Ser przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego żółtka, cukier- wymieszać. Później powoli wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie wsypujemy budynie, a na końcu wlewamy mleko. Jeśli ktoś lubi może dodać bakalie. Masa powinna mieć lejącą konsystencję.
  • 3. Z pozostałych 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą na sam koniec dodajemy do masy serowej. Dokładnie wymieszać całość.
  • 4. Gotową masę serową wylewamy na gorące, podpieczone ciasto. Całość pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180stC.

Porady

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewa czekoladową. Inna wersja z pianą z białek-białka można ubić z 1/2 szklanki cukru i wyłożyć na wierzch ciasta 15min. przed końcem pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować