Sernik wylewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, jajka, cukru. Wykładamy nim dużą blaszkę(25x33cm) z wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasto podpiec 10min w 180stC.
2.Ser przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego żółtka, cukier- wymieszać. Później powoli wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie wsypujemy budynie, a na końcu wlewamy mleko. Jeśli ktoś lubi może dodać bakalie. Masa powinna mieć lejącą konsystencję.
3.Z pozostałych 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą na sam koniec dodajemy do masy serowej. Dokładnie wymieszać całość.
4.Gotową masę serową wylewamy na gorące, podpieczone ciasto. Całość pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180stC.
Porady
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewa czekoladową. Inna wersja z pianą z białek-białka można ubić z 1/2 szklanki cukru i wyłożyć na wierzch ciasta 15min. przed końcem pieczenia.
Komentarze