Sernik truskawkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sernik jest idealny jako deser na upalne dni. Pieczenie to moja pasja, tak samo zresztą jak mojej teściowej.

Składniki:

  • gotowy spód biszkoptowy (ok. 24 cm średnicy)
    1 kg truskawek
    1/2 l śmietany 36-proc.
    50 dag serka waniliowego
    5-6 łyżek dżemu truskawkowego

    Dodatki:
    likier truskawkowy
    4 łyżki żelatyny

Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód biszkoptowy układamy na dnie tortownicy, skrapiamy likierem i smarujemy dżemem.
  • Sernik truskawkowy 2. Truskawki myjemy, osączamy, usuwamy szypułki. Połowę owoców miksujemy, resztę przekrawamy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody i mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami. Dodajemy kieliszek likieru, mieszamy.
  • 4. Kremówkę ubijamy, mieszamy z serkiem waniliowym i dodajemy do masy truskawkowej. Mieszamy, rozsmarowujemy na biszkopcie. Na wierzchu układamy truskawki. Sernik wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy