Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny sernik na zimno, z lekko kwaśnym musem i słodszym spodem skomponowanym z herbatników, fistaszków i cukierków w czekoladzie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na tortownicę o śr 28cm

    Spód:
    1 paczka herbatników maślanych (250g)
    10 dkg fistaszków niesolonych
    35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków)
    125 ml śmietanki 30%

    Masa serowa:
    125 ml śmietanki 30%
    4 kopiaste łyżki cukru pudru
    50 dkg sera twarogowego podwójnie zmielonego
    300g truskawek
    2 serki homogenizowane waniliowe (ok 100g każdy)
    1 śmietan fix
    1 galaretka truskawkowa
    125ml wrzątku

    Mus truskawkowy:
    500g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    2 kopiaste łyżki cukru kryształu

    Dodatkowo:
    ok 30 połówek truskawek
    1 opakowanie bitej śmietany śnieżki
    ok 125ml mleka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dno wykładamy masą cukierkową, boki obkładamy truskawkami 1. Spód:
    Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na miał. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią podzielone na mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy i mieszamy po ok 2 minutach do rozpuszczenia. Do masy dodajemy herbatniki oraz połówki fistaszków. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek- jedna obok drugiej. Odkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.
  • Wylewamy masę serową i odkładamy do stężenia 2. Masa serowa:
    Galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku, rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Możemy to zrobić, jeszcze przed przygotowaniem spodu, będzie nam wtedy zdecydowanie szybciej.
    Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan fixem, dodajemy cukier puder, serki homogenizowane i ser twarogowy. Ucieramy mikserem.
    W blenderze rozdrabniamy truskawki i powoli dolewamy do masy serowej. Na końcu, cały czas mieszając delikatnym strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Gotową masę przełożyć na nasz spód, uważając by boczne truskawki się nie wywróciły. Odkładamy do lodówki na ok godzinę.
  • Truskawki zagotowujemy i rozpuszczamy w nich galaretki 3. Mus truskawkowy:
    Z podanej ilości odkładamy ok 10 truskawek i kroimy je na mniejsze części. Pozostałe dokładnie blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostudzenia. Po ok godzinie wylewamy na wierzch naszego sernika, wbijając odłożone wcześniej pokrojone kawałki truskawek. Odkładamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną ubitą z mlekiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować