Sernik tradycynny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, cukier, jajko i margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
2.Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy, 3 żółtka, budyń i śmietanę. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Białka ubić, połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i wymieszać. Kruche ciasto rozwałkować. Dużą tortownicę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze