Sernik tradycynny

4.5 (141 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik tradycyjny to wielkanocny przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 20 gramów
    - cukier: 5 dekagramów
    - Jajko: 1 ząbek
    - margaryna: 10 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    MASA SEROWA::
    - twaróg: 1 kilogram
    - cukier: 15 dekagramów
    - cukier waniliwy: 1 opakowanie
    - budyń o smaku waniliowym: 2 łyżeczki
    - jajka cale: 3 sztuki
    - śmietana: 1 szklanka
    - rodzynki: 5 dekagramów
    DO POSMAROWANIA SERNIKA:
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik tradycynny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, cukier, jajko i margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy, 3 żółtka, budyń i śmietanę. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Białka ubić, połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i wymieszać. Kruche ciasto rozwałkować. Dużą tortownicę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować