Sernik w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastko czekoladowe:
Do mleka dodać masło,kakao,cukier i połamaną czekoladę.Wszystko razem podgrzewać aż do połączenia składników.Ostudzić.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka dodać do powstałej masy czekoladowej i zmiksować do połączenia się składników.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
2.Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać żółtka i miksować.Następnie po trochu dodawać twaróg. Pod koniec dodać mąki i olejek waniliowy miksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy serowej i delikatnie zamieszać.
3.Wykonanie:
Formę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno formy wyłożyć trochę masy czekoladowej na to wykładać łyżką masę serową tworząc jakby kleksy i przykryć je masą czekoladową i znów nakładać masę serową aż do wykończenia obu mas.Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę.
Komentarze