Bardzo fajna propozycja na pojedyncze serniczki w kokilkach. Super się prezentują na stole np. na imieninach, sylwestrze czy innej uroczystości.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Porcja na 6 kokilek
Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
70 g margaryny Kasia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 cukier waniliowy lub wanilinowy
+ 1 łyżka kakao do 1 części ciasta
masa serowa:
0,5kg sera w wiaderku z Czarnkowa
3 jajka
75 gram margaryny Kasia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy lub wanilinowy
starta skórka i sok z 0,5 cytryny
Sernik w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę tak aby odchodziło od dłoni. Jeśli się lepi dodaj trochę mąki, jeśli jest zbyt suche dodaj łyżeczkę margaryny. Podziel ciasto na 2 części i do 1 dodaj kakao i ponownie zagniataj.
Schładzamy w zamrażarce minimum 30 minut. Po tym czasie ścieramy na tarce oba ciasta zakrywając dno kokilek. Pozostaw trochę ciasta na wierzch sernika.
2.masa serowa: żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj miękką margarynę, ser,sok i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubij białka i połącz mieszając łyżką z masą serową.
3.Kokilki napełniamy masa serową do 3/4 wysokości foremek.
4.Ścieramy pozostałe kruche ciasto na wierzch masy serowej.
Komentarze