Sernik w miodowym cieście

1 (1 ocen)

Pyszne połączenie piernika i sernika :)

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    • 50 dag mąki,
    • 15 dag margaryny,
    • 3 łyżki miodu,
    • przyprawa do piernika ( użyłam gellwe 40g),
    • 2 jajka,
    • 3 płaskie łyżeczki sody,
    • 10 dag cukru pudru,
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany,

    Masa serowa:
    • 1 kg sera twarogowego, zmielonego
    • ½ szkl. Mleka
    • 1 budyń waniliowy
    • ½ szkl. Cukru
    • 3 jajka
    • 150 g masła
    • 1 op. cukru waniliowego
    • Aromat pomarańczowy, odrobina skórki z pomarańczy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Desery

Sernik w miodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zarobić ciasto. Kiedy robiłam ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, wtedy wystarczy dosypać mąki, tyle żeby ciasto było miękkie i nie lepiło się do rąk. Podzielić na 3 placki. Upiec każdy w temp 180’C (z termo obiegiem) przez ok. 15 min, na złoty kolor.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, jajkami, serem i aromatem (ewentualnie skórką pomarańczową). Potem postawić na kuchence i na małym ogniu podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą masą przełożyć ciasto miodowe. Wierzch udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy serowej.

Porady

blaszka 24x33 Wg mnie ilość masy serowej jest za mała, polecam zrobienie jej z 1 1/2 porcji. Placki wychodzą dość twarde, ale po przełożeniu masą serową i leżakowaniu 2-3 dni są mięciutkie i pyszne :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować