Sernik z truskawkowym budyniem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny sernik na kruchym cieście z musowym budyniem z truskawek, posypany chrupiącą lekko kokosową kruszonką.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    250g mąki pszennej
    125g margaryny
    70g cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    100g masła
    150g cukru
    500g zmielonego twarogu lub z twarogu wiaderka
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

    Budyń truskawkowy::

    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
    ok. 400g świeżych lub mrożonych truskawek (malin, jagód, poziomek, itp.)
    3 łyżki cukru

    Kruszonka:

    150g mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    120g masła lub margaryny
    2 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z truskawkowym budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
    Tortownicę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
  • 2. Przygotować budyń owocowy (w moim przypadku truskawkowy). Truskawki umyć i osuszyć, zmiksować blenderem. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z cukrem. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  • 4. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń (dobrze wymieszać do połączenia składników).
  • 5. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i rozprowadzić widelcem. Górę ciasta posypać kruszonką.
    Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 20 min. w temperaturze 180°C.(Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową, np. po 1 godz. pieczenia.

Porady

Budyń owocowy można wykonywać nie tylko z truskawek ale też z innych letnich owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować