sernik z trzema czekoladami

5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

jeden z najlepszych, wg nas serników, nie za słodki, mój syn uwielbia mleczną czekoladę, mąż białą, a ja gorzką, każdy znajdzie w tym cieście coś dla siebie, bardzo polecam

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • spód:
    150 gram zbożowych ciasteczek
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    80 gram miękkiego masła
    masa serowa:
    1 kg sernika w wiaderku (dałam Dr. Oetker)
    150 gram cukru
    150 gram kwaśnej śmietany 18%
    4 średnie jaja
    4 łyżki śmietany kremówki 30%
    3 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
    100 gram czekolady gorzkiej (min 60% kakao)
    100 gram czekolady mlecznej
    100 gram czekolady białej
    1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z trzema czekoladami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka pognieść na proszek (zrobiłam to blenderem), dodać kakao, przemieszać razem, dodać masło, zagnieść i wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 24 cm, dobrze ugnieść, podpiec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
  • 2. Twaróg i resztę składników wyjmijmy wcześniej z lodówki, żeby nie były zimne.
    Do sera dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy, następnie mąkę ziemniaczaną, miksujemy na gładką masę, potem dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy, dodajemy po jednym jaju i miksujemy krótko.

    Masę dzielimy na 3 równe części (u mnie każda po 470 gram). Czekolady, każdą osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko schładzamy(jednak czekolada musi cały czas być płynna). Do czekolady białej wlewamy 1 łyżkę śmietany kremówki,mieszamy i dodajemy do 1 części masy, miksujemy (np blenderem). Do czekolady mlecznej dodajemy 1 łyżkę śmietany kremówki, mieszamy, dodajemy do 2 części masy serowej i miksujemy. Do czekolady gorzkiej dodajemy 2 łyżki śmietany kremówki, mieszamy, dodajemy do 3 części masy serowej i miksujemy.
  • 3. Na podpieczony, schłodzony ciasteczkowy spód najpierw wylewamy masę z białą czekoladą, wyrównujemy powierzchnię, następnie bardzo ostrożnie wylewamy masę z mleczną czekoladą, a następnie masę z gorzką czekoladą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 12 minut, potem obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Po upieczeniu nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez 2 godziny, następnie uchylamy je lekko, stopniowo obniżamy temperaturę ciasta i dopiero wyjmujemy na blat. Kiedy będzie miało temperaturę pokojową, wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować