Sernik z warstwami makowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mak i ser z jednym cieście stworzył u mnie nowatorską odsłonę tradycyjnej kuchni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • to
    niepelne 2 szklanki mąki pszennej
    pół kostki margaryny
    Pół szklanki cukru
    jajko , 2 łyżki śmietany gęstej, lyzeczka proszku do
    pieczenia
    Masa serowa:
    1,5 kg zmielonego twarogu
    kostka masła
    5-6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    Łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa makowa:
    2 szklanki maku
    2 łyżki płynnego miodu
    3-4 białka
    Po 1/4szklanki zmielonych migdalow, orzechów oraz 3 łyżki drobno
    pokrojonych skórki pomarańczy

Sernik z warstwami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.Dodaj
    cukier, margarynę, jajko i śmietanę. Zagniec ciasto i wyłóż na blaszkę
    o wymiarach 24 na 36 cm.
  • 2. Masa serowa: bialka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem.
    Dodaj porcjami ser, mąkę, cukier waniliowy. Wymieszaj z ubitymi
    białkami.
  • 3. Masa makowa:
    Mak sparz i zmiel. Dodaj miód, bakalie, 3 łyżki masy serowej oraz ubite
    białka.
  • 4. Na ciasto kruche wyłóż naprzemiennie masę serowa i makowa. Piecz
    około godzinę w temp. 170-180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy