Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Do rondla wsypać cukier i kakao, dodać margarynę i wodę. Gotować 5 minut i ostudzić. Białka ubić na sztywno, a żółtka dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
2.Masa serowa. Białka ubić na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Margarynę rozpuścić. Ser dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami, na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
3.Na spód blachy (około 25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylać 2/3 ciasta, na to wyłożyć masę serową, następnie ułożyć wiśnie i resztę ciasta. Piec w 180 stopniach około 1 h.
Komentarze