Sernik z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jest delikatny i puszysty - w sam raz do kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    5 dag margaryny
    1,5 łyżki cukru
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    60 dag sera białego półtłustego
    15 dag cukru
    3 jajka
    5 dag masła
    2 łyżki budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki krupczatki
    Dodatkowo:
    30 dag wiśni

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 22 cm.
  • 2. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser. Nadal ucierając wsypujemy budyń oraz mąkę. Do masy dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto kruche.
  • 3. Z wiśni usuwamy pestki. Owoce układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około godziny w temperaturze 175 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy