Sernik z wiśniami pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę zetrzeć na tarce mieszając z mąką. Wymieszać na stolnicy wraz z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Ciasto będzie mocno kruche.
2.Podzielić na pół. Jedną część podzielić na 10 części i schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy twarogowej.
3.Drugą połową wyłożyć dno blachy z papierem do pieczenia.
4.Na kruchym cieście rozsmarować dżem wiśniowy.
5.Przygotowanie masy twarogowej:
Jaja ubić z cukrem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę twarogową wylać do blachy z kruchym ciastem i dżemem.
Ciasto posypać równomiernie warstwą kakao.
6.Pierzyna:
5 białek (pozostałych z przygotowania kruchego ciasta) ubić na sztywną pianę wraz z 3 łyżkami cukru. Ubitą pianę z białek ułożyć na warstwie kakao.
7.Wyjąć z zamrażarki pozostałą część kruchego ciasta i ścierać na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na pierzynę z białek.
8.Piec ok. 70min. w temp. Ok 160C. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim sernik na jeszcze 0,5h i wyjąć po tym czasie. Kroić po wystudzeniu.
Porady
święta, świąteczne, sernik, wiśnie, wyjątkowe, wigilia, Boże Narodzenie, od święta,
Komentarze