Sernik idealny na Boże Narodzenie ale nie tylko. Mojego męża tak skusił, że kroił jeszcze gorący.
1 godz. 40 min
Składniki:
*foremka 23*28 cm (lub większa)
Składniki:
na ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
1 kg sera
7 jajek
50 g masła
150 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
2 łyżki kwaśnej śmietany
100 g skórki pomarańczowej
100 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać pozostałe składniki spodu i zagnieść elastyczne ciasto. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto rozwałkować na dnie, wstawić do piekarnika i podpiec w 180*C przez około 15 minut (mój piekarnik słabo piecze od spodu, więc podpiekam wszystkie spody na wszelki wypadek ale można też wstawić cały sernik od razu).
2.W tym czasie przygotować masę serową. Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem a po kilku minutach odcedzić na sitku. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy składniki będą utarte dodawać po łyżce sera, śmietanę i budyń.Na końcu wrzucić bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przełożyć ją na podpieczony spód. Sernik piec w 180*C około pół godziny a później co kwadrans zmniejszać temperaturę o 20*C trzy razy. Upieczony sernik zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Najlepiej jeszcze wstawić go na noc do lodówki.
Komentarze