sernik z żurawiną na piernikowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Idealne połączenie słodkiego i delikatnego sernika z pyszną i kwaśną żurawiną

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Porcja na tortownicę o średnicy 21cm
    spód:
    200g herbatników
    50g masła
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

    sernik:
    600 g białego twarogu – trzykrotnie zmielonego
    500 g sera mascarpone
    5 jajek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki ekstraktu waniliowego
    2 łyżki śmietany 36%

    żurawina:
    250 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie rozmrażamy)
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    10 łyżek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód: Herbatniki kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Do herbatników dolewamy masło, dodajemy przyprawę i łączymy ze sobą delikatnie. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową wykładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię dłonią. Dobrze uklepujemy..

    sernik: Do miski wkładamy ser twarogowy, mascarpone, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na niskich obrotach przez około 2 minuty do połączenia się składników. Wbijamy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy masę ze sobą. Gotowy sernik wylewamy na herbatnikowy spód.

    pieczenie: Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C funkcja grzania góra/dół i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 1-2 godziny w temperaturze pokojowej bez zdejmowania obręczy!

    żurawina: W garnku umieszczamy żurawinę, cukier i 5 łyżek wody. Na średnim ogniu podgrzewamy aż do zagotowania i następnie jeszcze przez kilka minut aż owoce popękają. W tym samym czasie do miski/kubeczka wlewamy pozostałą wodę i dodajemy mąkę ziemniaczaną – dokładnie łączymy je ze sobą na gładki płyn. Dolewamy do żurawiny energicznie mieszając – jeszcze ciepłe wylewamy na sernik. Po dokładnym wystudzeniu sernik przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować