Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód: Herbatniki kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Do herbatników dolewamy masło, dodajemy przyprawę i łączymy ze sobą delikatnie. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową wykładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię dłonią. Dobrze uklepujemy..
sernik: Do miski wkładamy ser twarogowy, mascarpone, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na niskich obrotach przez około 2 minuty do połączenia się składników. Wbijamy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy masę ze sobą. Gotowy sernik wylewamy na herbatnikowy spód.
pieczenie: Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C funkcja grzania góra/dół i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 1-2 godziny w temperaturze pokojowej bez zdejmowania obręczy!
żurawina: W garnku umieszczamy żurawinę, cukier i 5 łyżek wody. Na średnim ogniu podgrzewamy aż do zagotowania i następnie jeszcze przez kilka minut aż owoce popękają. W tym samym czasie do miski/kubeczka wlewamy pozostałą wodę i dodajemy mąkę ziemniaczaną – dokładnie łączymy je ze sobą na gładki płyn. Dolewamy do żurawiny energicznie mieszając – jeszcze ciepłe wylewamy na sernik. Po dokładnym wystudzeniu sernik przechowujemy w lodówce.
Komentarze