Sernik pod bezową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód : Z podanych składników zagnieść ciasto,białko odłożyć do osobnego naczynia. Ciastem wylepić okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i podpiec na złoty kolor w 190 st około 15 min.
2.Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę. Następnie dosypać budyń w proszku, mąkę, dolać roztopione masło. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć delikatnie łyżką z masą serową.
3.Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej.
4.Piec ok. 50-55 min. w piekarniku o temp. 180 st.C. Na 15 min. Przed końcem pieczenia posmarować sernik pianą ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru.
Komentarze