Sernik pod bezową czapą

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszny sernik z żurawiną.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto

    mąka 1 szkl
    masło 15 dkg
    żółtko 1 szt
    cukier 1 łyżka
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

    masa serowa

    żółtka 5 szt
    cukier 3/4 szkl
    cukier waniliowy 1 szt
    twaróg mielony 0,5 kg
    masło 5 dkg
    mąka pszenna 2 łyżki
    budyń waniliowy 1 szt
    białka 3 szt
    cukier 3 łyżki

    piana

    białka 3 szt
    cukier 2 łyżki

    żurawina 100 gr
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik pod bezową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód : Z podanych składników zagnieść ciasto,białko odłożyć do osobnego naczynia. Ciastem wylepić okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i podpiec na złoty kolor w 190 st około 15 min.
  • 2. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę. Następnie dosypać budyń w proszku, mąkę, dolać roztopione masło. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć delikatnie łyżką z masą serową.
  • 3. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej.
  • 4. Piec ok. 50-55 min. w piekarniku o temp. 180 st.C. Na 15 min. Przed końcem pieczenia posmarować sernik pianą ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować