Pyszny, kremowy serniczek z bardzo popularnymi u mnie batonikami. Wam radzę wybrać się po nie do Ikei, bo warto, oj warto... Po więcej zapraszam na bloga: chceupiec.blogspot.com!
Składniki:
Spód:
160 ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
60 g masła
jeden batonik Daim
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
190 g cukru
1 budyń waniliowy (40g)
2 łyżki kaszy manny
3 jajka
150 ml kwaśnej śmietany (18%)
100 ml śmietany kremówki
2-3 batoniki Daim
Na wierzch:
200 g masy krówkowej (z puszki)
1 batonik Daim
Sernik z batonikami daim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Batoniki kroimy bardzo drobno, ciastka kruszymy na pył i roztapiamy masło. Mieszamy wszystko razem i wylepiamy spód tortownicy (20cm). Schładzamy w lodówce.
2.Batoniki kroimy dość drobno. Twaróg, śmietany, cukier, budyń i kaszę miksujemy na jednolitą masę, pod koniec dodając kolejno po jednym jajku, wciąż miksując. Wsypujemy batoniki i mieszamy. Wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie schładzamy przez parę godzin w lodówce.
3.Masę podgrzewamy króciutko i smarujemy górę sernika. Batoniki kroimy i posypujemy po wierzchu.
Komentarze