Upiekłam wg przepisu Paulinki /przepis/sernik-z-biala-czekolada-2polecam, jest pyszny i szybko się robi
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie ciastek owsianych Krakuski 143 gram
3 białe czekolady po 100 gram
100 gram masła
1 kg białego sera u mnie z wiaderka z Piątnicy
5 jajek
1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier waniliowy 16 gram
2 szczypty soli, do białek i do żółtek
1 budyń waniliowy 40 gram bez cukru
tortownica o średnicy 24 cm, dno troszeczkę posmarowałam masłem.
Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i pokruszone ciastka wrzucić do rondla i podgrzewać do momentu stopienia masła. Tłuczkiem do ziemniaków bardziej rozdrobnić ciastka i masę wyłożyć do tortownicy, lekko uklepać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Czekolady połamać i stopić w kubku w kąpieli wodnej.
Żółtka zmiksować ze szczyptą soli. Miksując nadal dodawać stopniowo ser. Następnie dodać stopione czekolady.
Gdy już zmiksujemy czekoladę, dodać cukier waniliowy i budyń w proszku.
Na końcu wmieszać łyżką białka ubite na sztywno ze szczyptą soli.
Masę serową przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Wstawić też żaroodporny kubek z wodą. Piec 1 godzinę.
Kilka minut studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Można polać polewą, ja tego nie robię, bo moje wnuki wolą sernik bez polewy.
Komentarze