Sernik z białą czekoladą

4.5 (170 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Upiekłam wg przepisu Paulinki /przepis/sernik-z-biala-czekolada-2polecam, jest pyszny i szybko się robi

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek owsianych Krakuski 143 gram
    3 białe czekolady po 100 gram
    100 gram masła
    1 kg białego sera u mnie z wiaderka z Piątnicy
    5 jajek
    1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier waniliowy 16 gram
    2 szczypty soli, do białek i do żółtek
    1 budyń waniliowy 40 gram bez cukru
    tortownica o średnicy 24 cm, dno troszeczkę posmarowałam masłem.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z białą czekoladą 1. Masło i pokruszone ciastka wrzucić do rondla i podgrzewać do momentu stopienia masła. Tłuczkiem do ziemniaków bardziej rozdrobnić ciastka i masę wyłożyć do tortownicy, lekko uklepać.
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Czekolady połamać i stopić w kubku w kąpieli wodnej.
    Żółtka zmiksować ze szczyptą soli. Miksując nadal dodawać stopniowo ser. Następnie dodać stopione czekolady.
    Gdy już zmiksujemy czekoladę, dodać cukier waniliowy i budyń w proszku.
    Na końcu wmieszać łyżką białka ubite na sztywno ze szczyptą soli.
    Masę serową przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Wstawić też żaroodporny kubek z wodą. Piec 1 godzinę.
    Kilka minut studzić przy uchylonych drzwiczkach.
    Można polać polewą, ja tego nie robię, bo moje wnuki wolą sernik bez polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować