Sernik z białą czekolada i karmelem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest delikatny i puszysty, a całość dopieszcza wierzch karmel owy. PYCHA !

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g ciastek zbożowych (np. Karkuski z płatkami owsianymi)
    50 masła
    1250 g sera smietankowego (dodałam 1 kg sera z wiaderka i 275 g sera pół tłustego -zmiksowanego blenderem
    1 i 1/4 szkl cukru pudru
    400 ml śmietanki 30%
    200 g białej czekolady
    6 dużych jaj
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    400 g gotowej masy krowkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z białą czekolada i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka zmielić, masło rozpuścić i wymieszać z poruszonymi ciastkami.
    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć gotową masą z ciastek i podpiec przez ok 10 min w 190°.
    Ostudzić do temperatury pokojowej.
  • 2. Do garnka wlać śmietankę i do niej dodać połamaną biała czekoladę, podgrzać aż czekolada się rozpuści (NIE GOTOWAĆ! )
  • 3. Ser ubić z cukrem pudrem,cukrem waniliowym, szczypta soli.
    Dodać kremówkę z białą czekoladą,
    Następnie dodawac po jednym jajku jeden za drugim (masa jest dość rzadka) Uzyskaną masę wlać na podpięcia spód.
  • 4. Piec w temp. 150-170° przez 80 min. Studzićwiczenia w uchylonym piekarniku.
    Schłodzić w lodowce przez 4 h na koniec posmarować karmelem.

Porady

UWAGA! SER BARDZO SZYBKO ROŚNIE jeśli będzie zaczyna wypływać, zmniejszyć temperaturę piekarnika i cały czas obserwować .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

To może cię zainteresować