Sernik z białej czekolady... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko i ciasto owinąć folią spożywczą. Chłodzić około 1,5 godziny.
2.Po tym czasie wcisnąć ciasto w formę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc wysokie na 2 cm boki. Ewentualnie można ciasto rozwałkować pomiędzy folią przezroczystą i przenieść do tortownicy rozwałkowane.
3.Piec 20 minut przykryte papierem do pieczenia w 160 stopniach. Po tym czasie papier zdjąć i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić.
4.Twaróg zmiksować z mlekiem, cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać czekoladę, wciąż ubijając.
5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka ubijać jeszcze chwilę. Masę jajeczną wlać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
6.Przelać na schłodzony spód i piec około 50-60 minut w 170 stopniach. Środek sernika nie musi być ścięty.
7.Po upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić w lodówce, minimum 3 godziny, ale najlepiej całą noc.
Komentarze