Sernik z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części . Jedną z części mocno schłodzić, a drugą zamrozić. Dużą prostokątną formę do pieczenia natłuścić, wyłożyć schłodzoną częścią ciasta.
2.Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć borówki (umyte,osuszone i lekko oprószone mąką).Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć na borówki.
Na wierzch ciasta zetrzeć zamrożone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 50 minut.
Komentarze