Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sernik o delikatnej, rozpływającej się w ustach masie serowej, w której zatopione są kawałki brzoskwiń.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki krupczatki
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    500g sera
    1 jajko
    1 budyń śmietankowy w proszku
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 kostki masła
    piana z 5 białek
    1 szklanka cukru do piany
    1 puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z brzoskwiniami- beza 1. Ciasto wykonanie :
    Wyrobić ciasto, rozwałkować 3/4 ciasta. 1/4 część dobrze schłodzić.

    Wykonanie masy i bezy :
    Twaróg, jajko, budyń, cukier, masło dobrze utrzeć i ułożyć na surowym cieście w wysmarowanej blasze. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoskwinie, a na nie ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć (przez tarkę z dużymi otworami) schłodzone ciasto lub rozłożyć je rwąc małe kawałeczki. Piec w temp. do 180 stopni ok. 30-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy