Śnieżnobiały sernik z soczystymi słonecznymi brzoskwiniami. Kremowy, słodki i pyszny!
Składniki:
Ok. 8 herbatników
1 kg twarogu
100 g jogurtu greckiego
230 g cukru
5 białek
50 g masła
3 łyżki likieru brzoskwiniowego
60 g mąki pszennej typ 450
3 brzoskwinie +1 do dekoracji
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wlać roztopione masło, białka i cukier. Zmiksować.
Dodać jogurt grecki, likier i mąkę. Ponownie zmiksować.
Wrzucić twaróg 3krotnie mielony. Całość wymieszać bardzo dokładnie, na niskich obrotach miksera aby nie napowietrzać masy.
Formę (średnica 23cm) wyścielić papierem, dno wyłożyć herbatnikami.
Wlać masę serową i wyrównać.
3 brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w dużą kostkę.
Owoce rozłożyć na wierzchu sernika.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 10 minutach zmniejszyć na 130 i piec około godziny. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować dodatkową, świeżą brzoskwinią.
Komentarze