Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Śnieżnobiały sernik z soczystymi słonecznymi brzoskwiniami. Kremowy, słodki i pyszny!

Składniki:


  • Ok. 8 herbatników
    1 kg twarogu
    100 g jogurtu greckiego
    230 g cukru
    5 białek
    50 g masła
    3 łyżki likieru brzoskwiniowego
    60 g mąki pszennej typ 450
    3 brzoskwinie +1 do dekoracji

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wlać roztopione masło, białka i cukier. Zmiksować.
    Dodać jogurt grecki, likier i mąkę. Ponownie zmiksować.

    Wrzucić twaróg 3krotnie mielony. Całość wymieszać bardzo dokładnie, na niskich obrotach miksera aby nie napowietrzać masy.

    Formę (średnica 23cm) wyścielić papierem, dno wyłożyć herbatnikami.

    Wlać masę serową i wyrównać.

    3 brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w dużą kostkę.
    Owoce rozłożyć na wierzchu sernika.

    Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 10 minutach zmniejszyć na 130 i piec około godziny. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
    Przed podaniem udekorować dodatkową, świeżą brzoskwinią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy