Składniki:
1 kg sera na sernik najlepiej "Mazurski smak"
9 jajek
dwa budynie waniliowe
2 łyżki kaszy manny
łyżka mąki ziemniaczanej
puszka brzoskwiń
30 dag cukru pudru
10 dag cukru kryształu
na ciasto:
ok.40 dag mąki pszennej
4 żółtka
kostka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół i włożyć do zamrażalnika. Dobrze wystudzone zetrzeć na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Natępnie żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem, białka odstawić. W oddzielnej misce zmiksować ser z budyniami, kaszą i mąką, następnie dodać żółtka. Do białek wsypać szczyptę soki i ubić na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier pudem. Ubitą pianę dodać do reszty masy i delikatnie wymieszać, wrzucić brzoskwinie i znowu delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i zetrzeć na to drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez ok. 1:15.
Komentarze