Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jeden kawałek to za mało by docenić smak sernika :)Każdy kto go spróbuje sięga po drugą porcję.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej

    2 płaskie łyżki kakao

    3 łyżki cukru

    200 g margaryny

    50 g smalcu

    5 żółtek

    2 łyżeczki proszku do pieczenia



    Masa serowa:

    1 kg sera białego półtłustego

    100 g białej czekolady

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    budyń cytrynowy

    125 g margaryny

    2 jajka



    Beza:

    5 białek

    szklanka cukru

    kisiel cytrynowy



    Ponadto:

    480 g brzoskwiń z lekkiego syropu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:Makę przesiać na stolnicę.Dodać pozostałe składniki.Posiekać nożem a następnie zagnieść ciasto.Ciasto podzielić dwie porcje.Jedną częścią wylepić dno natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach: 33x23 .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temp.180 st.C.Drugą część zawinąć w folię i schłodzić.

    2.Masa serowa:Ser zmielić dwukrotnie.Za drugim razem mielić razem z czekoladą.Margaryne utrzeć z cukrem.Ucierając dodawać na przemian jajka,ser i budyń.Masę rozprowadzić na podpieczonym cieście.Brzoskwinie zmiksować a następnie wyłożyć na serowej masie.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.190 st.C przez około 45 minut.

    3.Beza:Bałka ubić na sztywno.Utrwalić cukrem.Na końcu dodać kisiel.Pianę wyłożyć na brzoskwiniach a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto.Piec jeszcze około 30 minut w temp.180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować