Sernik z brzoskwiniami

4.48 (200 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten sernik zna chyba każdy. Ja proponuję moją wersję z serkiem mascarpone zamiast masła, przez co masa serowa jest niesłychanie delikatna i kremowa.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło (lub dobra margaryna): 250 gramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - mąka (tortowa): 3 szklanki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - twaróg (mielony): 1 kilogram
    - budyń śmietankowy* (proszek): 2 łyżki
    - serek mascarpone**: 125 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier (puder ¾ szk.): 0.75 szklanki

    - brzoskwinie (w syropie): 400 gramów
    - białka: 5 sztuk
    - cukier (puder ¾ szk.): 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z brzoskwiniami 1. CIASTO: Żółtka ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Teraz obroty przestawiam na najniższe i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Sernik z brzoskwiniami 2. Rękami z ciasta robię kulę i dzielę ją na dwie części, owijam w folię i wkładam do zamrażarki, aby stwardniało na tyle, bym mogła je zetrzeć na tarce /u mnie trwało to 2 godziny/.
  • 3. MASA SEROWA: Jajka miksuję z cukrem pudrem, dodaję proszek budyniowy oraz porcjami maskarpone i twaróg, cały czas miksując.
  • 4. Brzoskwinie dokładnie osączam na sitku, połówki kroję na mniejsze kawałki. Białka i szczyptę soli ubijam na sztywno, porcjami dodając cukier puder.
  • 5. Blaszkę o wymiarach 21x32 cm wykładam papierem do pieczenia.
  • 6. Wyjmuję jedną część ciasta z zamrażarki i ścieram je na tarce na spód formy. Następnie wykładam masę serową, układam pokrojone brzoskwinie, na to nakładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram na tarce drugą część ciasta.
  • 7. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 50 minut. Studzę przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.
  • 8. *zamiast budyniu może być także mąka ziemniaczana
    **zamiast mascarpone możemy dać miękkie masło
    ***myślę, że można dać więcej brzoskwiń, ja daję tylko 1 puszkę, bo wolę, aby to ser był dominującym smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować