Sernik z brzoskwiniami i koksem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie kruchego ciasta:
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28 x 40 cm.
2.Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i miksujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej miksujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat waniliowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.
3.łyżkę masła roztapiamy na patelni i wsypujemy wiórki.Lekko je zrumieniamy dodajemy łyżeczkę cukru pudru.Studzimy
4.Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na małe kawałki. Białka (6) ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch układamy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Porady
ja zawsze daję sery z kostki zmielone, tłuste lub półtłuste z Czarnkowa
Komentarze