Sernik z budyniem czekoladowym na cieście kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem,wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy spód blaszki ciastem.
Podpiekamy ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W tym czasie gotujemy budyń. I rozsmarowujemy na podpieczonym cieście. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z białek ubijamy sztywna pianę. Masło roztapiamy i dajemy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier puder, żółtka, budynie, proszek do pieczenia a na końcu wystudzone masło. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubitą pianę, mieszamy. Rozkładamy na wystudzonym budyniu. Piec ok. 60-70 minut w temp. 170 stopni.
Ozdabiać wedle uznania np. polewą czekoladową, lub obsypać cukrem pudrem.
Porady
Gdy wierzch sernika nam się zrumieni przykrywamy folią aluminiową.
Komentarze