Sernik z budyniem czekoladowym na cieście kruchym

4.49 (177 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Rozpływa się w ustach!!!

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g margaryny
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko + 1 żółtko

    Budyń:
    2 budynie czekoladowe
    1/2 l mleka

    Masa Serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    1 szklanka cukru pudru
    2 op. budyniu waniliowego
    6 jajek
    200 g masła
    szczypta proszku do pieczenia


Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Sernik z budyniem czekoladowym na cieście kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem,wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy spód blaszki ciastem.
    Podpiekamy ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W tym czasie gotujemy budyń. I rozsmarowujemy na podpieczonym cieście. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z białek ubijamy sztywna pianę. Masło roztapiamy i dajemy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier puder, żółtka, budynie, proszek do pieczenia a na końcu wystudzone masło. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubitą pianę, mieszamy. Rozkładamy na wystudzonym budyniu. Piec ok. 60-70 minut w temp. 170 stopni.
    Ozdabiać wedle uznania np. polewą czekoladową, lub obsypać cukrem pudrem.

Porady

Gdy wierzch sernika nam się zrumieni przykrywamy folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masa serowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować