Sernik z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrzebne produkty.
2.Ciastka rozkruszamy(możemy to zrobić wałkiem lub w blenderze). Następnie dodajemy do nich roztopione i wystudzone masło.Całość dobrze mieszamy i wykładamy do tortownicy średnicy 28cm. wyłożonej papierem do pieczenia , dokładnie rozkładamy i dociskamy palcami.
3.W naczyniu umieszczamy ser oraz cukier,ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej masy,dodajemy śmietanę budyń, jajka i ziarenka z wanilii.Całość miksujemy tylko do połączenia składników.Na koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę i delikatnie mieszamy.
4.Gotową masę wylewamy na przygotowany spód.
5.Wstawiamy do nagrzanego do 175st.C piekarnika, na dolnej półce umieszczamy blaszkę z wodą ,całość pieczemy około 60 min.,dopóki wierzch sernika się nie zetnie.
6.Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
7.Polewa: śmietanę,czekoladę oraz pokruszoną chałwę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia i uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Gdy polewa lekko stężeje polewamy nią przestudzony sernik i całość umieszczamy w lodówce( najlepiej na całą noc)
Porady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Komentarze