Sernik z czarnej porzeczki z musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Spód: Herbatniki umieścić w malakserze razem ze stopionym masłem oraz mlekiem i zmiksować do połączenia składników. Herbatniki można również drobno pokruszyć przy pomocy wałka i łyżką wymieszać z masełkiem. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia. Masę dobrze ugnieść w dno formy. Blaszkę ze spodem schłodzić 60 minut w lodówce.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Ciasteczkowy spód podpiec przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
2.Masa serowa: Czarną porzeczkę zmiksować w blenderze na puree. Zmielony twaróg umieścić w dużej misce. Dodać jajka, cukier, mąkę, kaszę mannę oraz puree z porzeczek. Wszystko krótko zmiksować do połączenia.
Tak przygotowaną masę serową wylać na ostudzony spód z herbatników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 60-80 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. U niektórych po godzinie sernik może być gotowy. Sernik jest upieczony, gdy jest ścięty z wierzchu, a po poruszeniu formą ma galaretowatą strukturę.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
3.Mus z białej czekolady: Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wlewając ostudzoną czekoladę, krótko zmiksować.
Biały mus wyłożyć na sernik, wyrównać. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować czarną porzeczką i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze