Sernik z czekoladowymi pierniczkami

0 (0 ocen)

Delikatny, o ciekawym smaku. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza do świątecznej kawy.

Składniki:

  • Sernik:
    1 kg sera z wiaderka
    300 g cukru pudru
    120 g stopionego masła
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki krupczatki
    6 jajek

    250 g pierniczków w czekoladzie

    Polewa czekoladowa:
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1/4 kostki margaryny
    1 łyżeczka żelatyny

    czekoladowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z czekoladowymi pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać stopniowo ser. Dodać ostudzone stopione mało, budyń i krupczatkę, wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i wymieszać z masą serową.
    Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać połowę masy serowej, ułożyć pierniczki i zalać resztą masy.

    Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wkładając na spód naczynie żaroodporne z wodą. Na środkowej półce ułożyć sernik. Piec ok 50 minut. Piekarnik lekko uchylić i tak ostudzić sernik.
  • 2. Polewa: żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzać i rozpuścić. Resztę składników rozpuścić, zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną.

    Zimny sernik polać przestudzoną polewą, udekorować i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować