Sernik z czekoladowymi pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać stopniowo ser. Dodać ostudzone stopione mało, budyń i krupczatkę, wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i wymieszać z masą serową.
Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać połowę masy serowej, ułożyć pierniczki i zalać resztą masy.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wkładając na spód naczynie żaroodporne z wodą. Na środkowej półce ułożyć sernik. Piec ok 50 minut. Piekarnik lekko uchylić i tak ostudzić sernik.
2.Polewa: żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzać i rozpuścić. Resztę składników rozpuścić, zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną.
Zimny sernik polać przestudzoną polewą, udekorować i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze