Sernik z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
2.W tym czasie zrobić masę serową: Żółtka oddzielić od białek. Miękką kostkę masła utrzeć z żółtkami oraz cukrem aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać po łyżce sera do masy jajecznej nie przerywając ucierania,dodać budynie i dokładnie wymieszać z masą serową. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do masy, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na lśniąca pianę. Pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
3.Blachę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Jedną część ciasta wyciągnąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na to wlać masę serową i zetrzeć drugą część ciasta.
Komentarze