Sernik z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

To sernik o niepowtarzalnym smaku. Jest tak delikatny i aromatyczny, że wszyscy proszą o jego przepis.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    6 łyżek mąki
    4 łyżki cukru
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    70 dag sera
    5 jajek
    15 dag margaryny
    Budyń śmietankowy
    około szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    Masa czekoladowa:
    0,5 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    250 g masła
    Krem czekoladowy
    3 łyzki spirytusu
    dodatkowo:
    orzechy włoskie

Sernik z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę o wymiarach 25 na 38cm. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Utrzyj margarynę z żółtkami i cukrem. Dodaj ser, budyń. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź.
  • 3. Ugotuj budyń na mleku. Wystudzony utrzyj z masłem, kremem czekoladowym, i spirytusem.
  • 4. Biszkopt posmaruj 3/4 masy czekoladowej, przykryj masą serową, wyłóż pozostałą masą. Posyp orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy