Sernik z czekoladą i chałwą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo wilgotny sernik z dodatkiem czekolady i chałwy, rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o średnicy 26 cm
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 kg sera(u mnie z wiaderka)
    20 dag chałwy waniliowej
    1 tabliczka czekolady deserowej
    4 duże jajka
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki płatków migdałowych
    Olejek waniliowy
    300 g mleka słodzonego skondensowanego
    Szczypta soli
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik z czekoladą i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ser, mleko, 1 płaską łyżeczkę olejku waniliowego, delikatnie mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę wcześniej schłodzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Chałwę rozdrobnić. Tortownicę wyłożyć ciastem francuskim. 1/3 porcji ciasta sernikowego wylać do tortownicy, wysypać część wiórków czekolady i chałwy. Czynność powtórzyć do wyczerpania sera. Na wierzch wysypać tylko chałwę i płatki migdałowe. Zawinąć na ser zwisające ciasto francuskie. Piec sernik 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasto wyjąć z formy, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekolady a boki delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1.czekoladę deserową można zastąpić czekoladą białą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować