Bardzo wilgotny sernik z dodatkiem czekolady i chałwy, rozpływa się w ustach.
60 min
Składniki:
Składniki:
Tortownica o średnicy 26 cm
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kg sera(u mnie z wiaderka)
20 dag chałwy waniliowej
1 tabliczka czekolady deserowej
4 duże jajka
½ szklanki cukru
2 łyżki płatków migdałowych
Olejek waniliowy
300 g mleka słodzonego skondensowanego
Szczypta soli
Cukier puder
Sernik z czekoladą i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ser, mleko, 1 płaską łyżeczkę olejku waniliowego, delikatnie mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę wcześniej schłodzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Chałwę rozdrobnić. Tortownicę wyłożyć ciastem francuskim. 1/3 porcji ciasta sernikowego wylać do tortownicy, wysypać część wiórków czekolady i chałwy. Czynność powtórzyć do wyczerpania sera. Na wierzch wysypać tylko chałwę i płatki migdałowe. Zawinąć na ser zwisające ciasto francuskie. Piec sernik 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasto wyjąć z formy, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekolady a boki delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Porady
1.czekoladę deserową można zastąpić czekoladą białą.
Komentarze