Sernik z dyni z polewą o smaku toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki sie połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
2.Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę wylać na przygotowany spód. Piec ok. 90min w temp. 150st. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
3.Cukier rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.
Komentarze