Sernik z dyni z polewą o smaku toffi

0 (0 ocen)

Wspaniały sernik z dodatkiem dyni, która w rzeczywistości w ogóle nie jest wyczuwalna w smaku. A polewa o smaku toffi dodaje sernikowi uroku...

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników,
    125g masła lub margaryny,
    szczypta cynamonu.

    Masa serowa;
    1kg obranej i wydrążonej dyni,
    800g półtłustego twarogu,
    5 jajek,
    250g cukru pudru,
    sok z 1/2 cytryny.

    Polewa:
    1/2 szkalnki cukru,
    50g masła lub margaryny,
    laska wanilii,
    szklanka śmietanki 30%.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z dyni z polewą o smaku toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki sie połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
  • surowy sernik z dyni 2. Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę wylać na przygotowany spód. Piec ok. 90min w temp. 150st. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
  • 3. Cukier rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.

Porady

sernik, dynia, jesień, ser, polewa, toffi, cynamon, herbatniki, wanilia,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować