Sernik z gotowanym budyniem i wiśniami na kawowym spodzie

2 (1 ocen)

Tym razem postanowiłam przygotować sernik z uprzednio gotowanym budyniem. Wypiek posmakował Domownikom, więc zapewne nieraz wrócę do tej receptury. W tym wypadku smak sernika niewątpliwie wzbogaciły wiśnie oraz kawa dodana do kruchego ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    750 g twarogu tłustego 9,2%
    4 jajka
    0,75 L mleka
    2/3 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)

    Dodatkowo:
    2 szklanki wiśni drylowanych
    1 - 2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Sernik z gotowanym budyniem i wiśniami na kawowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z gotowanym budyniem i wiśniami na kawowym spodzie 1. Na ciasto mąkę i cukier przełożyć do miski, dodać tłuszcz. Kawę, jajka i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać (będzie się pienić). Tak przygotowaną masę wlać do składników w misce. Całość wyrobić na gładką masę.
  • Sernik z gotowanym budyniem i wiśniami na kawowym spodzie 2. Otrzymane ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Formę włożyć na ok. 30 min do lodówki - do stężenia masy.
  • Sernik z gotowanym budyniem i wiśniami na kawowym spodzie 3. Z mleka, cukru i obu opakować budyniu ugotować gęsty krem, który następnie wystudzić. Do zimnego budyniu dodać ser i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Sernik z gotowanym budyniem i wiśniami na kawowym spodzie 4. Stężałe w formie ciasto włożyć na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na którą wyłożyć połowę wiśni.
  • Sernik z gotowanym budyniem i wiśniami na kawowym spodzie 5. Na owoce nałożyć mieszankę budyniu i sera. Wierzch obłożyć pozostałą ilością wiśni.
  • Sernik z gotowanym budyniem i wiśniami na kawowym spodzie 6. Formę ponownie włożyć do piekarnika. Piec 45 - 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

4.49 (149 ocen)

00

To może cię zainteresować