Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 - 200ºC przez 15 - 20 minut.
MASA SEROWAWszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać.
Białka ubić na sztywną pianę.? Delikatnie wmieszać je do masy serowej.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut.
Komentarze