Słodycz sernika przełamana winnym smakiem jabłek. Polecam nie tylko na święta.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
150 g masła
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól do smaku
Ser:
500 g twarogu
125 g masła
110 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
3 łyżki gęstej śmietany
1/2 szkl cukru
szczypta soli
Polewa:
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody
80 g margaryny
1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wrzątku
2 łyżki bułki tartej
700 g jabłek
Tortownica 26 cm
Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić.
2.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wylepić ciastem dno i wstawić do piekarnika na 15-17 min. z temp. 180*C.
3.Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę.
4.Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po jednym żółtku.
5.Partiami dodawać ser i ucierać do połączenia.
6.Dodać śmietanę i budyń.
7.Białka ubić z solą i z 1/2 szkl cukru na sztywno. Dodać do masy serowej i wymieszać.
8.Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłkami pokrojonymi w plastry.
9.Na jabłka wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika z temp. 170*C na 55 min. Jeżeli sernik będzie się za bardzo rumienił to można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu schłodzić.
10.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostałe składniki polewy mieszać na wolnym ogniu do połączenia. Nie gotować. Dodać żelatynę, wymieszać i polać ciasto.
Komentarze