Sernik z jabłkami i pianką cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki zagnieść razem. Rozłożyć na prostokątną blaszkę (35cm x 25cm), wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podpiec w 180 stopniach około 10 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć z resztą składników i odrobiną wody. Ostudzić. Wyłożyć na ciasto kruche.
3.Masa serowa:
Jajka z cukrem ubić. Dodać stopniowo resztę składników. Wyłożyć na masę jabłkową. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, posmarować pianką cynamonową. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piec sernik jeszcze przez 20 minut.
4.Pianka cynamonowa:
Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodać cukier. Na samym końcu dodajemy cynamon.
Komentarze