Sernik za każdym razem można zrobić inaczej,tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy,w takiej formie teraz smakują najlepiej!
1 godz. 20 min
Składniki:
Blaszka o wym 24/28 cm
Ciasto:
1 czubata szklanka mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
3 łyżki cukru do wypieków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Masa:
1 kg twarogu
6 jaj
1 szklanka cukru
olejek pomarańczowy do ciasta
1 budyń śmietankowy
150 ml mleka 3,2%
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kaszy manny
Jabłka karmelizowane:
3 duże jabłka winne
1/2 szklanki syropu pomarańczowego
30 g płatków migdałowych
3.Masa:
Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły.
4.Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką.
5.Karmelizowane jabłka:
Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając.
6.Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 55 minut.
Studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach.
Komentarze