Miłośnikom serników proponuję sernik o delikatnym smaku toffi z dodatkiem pysznych i zdrowych jagód goji.
Składniki:
700 g sera twarogowego z wiaderka
5 jaj
25 dag cukru
½ szklanki śmietany
2 budynie o smaku toffi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 50 g jagód goji
tabliczka czekolady mlecznej
okrągłe biszkopty do wyłożenia formy
masło do wysmarowania formy
Sernik z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania kolejno porcjami dodawać ser i śmietanę. Następnie wsypać budynie pomieszane z proszkiem do pieczenia i jagody goji. Na końcu dodać ubite na sztywno białka (ze szczyptą soli) i delikatnie połączyć z serem.
Formę do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) wysmarować masłem i ułożyć biszkopty.
Wylać masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) do temp. 180°C przez ok. 60 minut, sprawdzając patyczkiem. Sernik wystudzić w piekarniku. Polewę przygotować roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej, wyłożyć na ostudzone ciasto. Wierzch sernika można dodatkowo posypać jagodami goji.
Komentarze