Sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Rozsmarować na spód blaszki (25x42)wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Można podpiec spód, przez 20 min. w 175 * . Ale to nie konieczne,chyba że piekarnik słabo piecze od spodu. Nieraz piekę w większej blaszce 30x40. ale wtedy z półtorej przepisu.
3.masa jogurtowa-Żółtka zmiksować z cukrem, potem przesianymi budyniami w proszku. Następnie z jogurtami (mikserem na niższych obrotach, bo może chlapać).Stopniowo dolewać olej i sok z cytryny,zmiksować.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać porcjami do masy. Wylać na ciasto.
4.Piec ok.45-50 min. w 175*.,jeśli spód był podpieczony. Natomiast surowy ponad 1 godz. Pod koniec można przykryć papierem.
5.Jak ktoś lubi, to może przed pieczeniem, posypać kokosem.
6.Z kokosem piec tak samo, tylko uważać żeby kokos się nie przypalił.Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.
7.Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem.
8.Polać polewą w esy-floresy. Kroić na drugi dzień.
Komentarze