Sernik z jogurtów greckich z polewą migdałową

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo delikatne pyszne ciasto na ciemnym, kakaowym spodzie i ze słodką polewą z gotowanej śmietanki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (blacha 20 x 30 cm):
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki tortowej pszennej T 450
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g. zimnego masła
    5 żółtek
    2 łyżki domowego cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 łyżki ciemnego kakao
    Masa jogurtowa:
    1000 g jogurtu greckiego
    5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
    2 budynie waniliowe w proszku (mogą być i z cukrem, i bez)
    2 łyżki domowego cukru waniliowego
    1 szklanka cukru pudru
    0,5 szklanki oleju
    szczypta soli
    Polewa migdałowa:
    0,5 l. śmietanki 30%
    1 szklanka cukru pudru
    kilka kropli olejku migdałowego
    Dodatkowo:
    mielone migdały do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z jogurtów greckich z polewą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ciasto: masło siekam drobno z sypkimi produktami, po czym dodaję żółtka i zagniatam elastyczne ciasto. Wyklejam nim dno blachy (wyłożonej papierem), nakłuwam widelcem i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
    Masa jogurtowa: gdy piecze się spód mikserem ubijam żółtka z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dodaję budynie, jogurt i olej. Miksuję na gładko. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy jogurtowej i delikatnie mieszam drewnianą łopatką. Masę wylewam na podpieczony (gorący) spód, po czym wstawiam blachę do piekarnika na 50-55 minut. Wyjmuję sernik z piekarnika i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Gorący będzie bardzo delikatny, stężeje gdy będzie zimny. Jeśli trochę popękał, nie ma co się tym przejmować - wyrównamy powierzchnię polewą.
    Polewa migdałowa: śmietankę przelewam do garnka i podgrzewam razem z cukrem do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i gotuję ok. 40 minut, mieszając. Przed końcem gotowania dodaję olejek. Po tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć i lekko się zezłocić. (Można zrobić próbę na talerzyku - wylać kilka kropli masy i sprawdzić, czy tężeje).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować