Sernik z jogurtów greckich z polewą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ciasto: masło siekam drobno z sypkimi produktami, po czym dodaję żółtka i zagniatam elastyczne ciasto. Wyklejam nim dno blachy (wyłożonej papierem), nakłuwam widelcem i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Masa jogurtowa: gdy piecze się spód mikserem ubijam żółtka z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dodaję budynie, jogurt i olej. Miksuję na gładko. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy jogurtowej i delikatnie mieszam drewnianą łopatką. Masę wylewam na podpieczony (gorący) spód, po czym wstawiam blachę do piekarnika na 50-55 minut. Wyjmuję sernik z piekarnika i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Gorący będzie bardzo delikatny, stężeje gdy będzie zimny. Jeśli trochę popękał, nie ma co się tym przejmować - wyrównamy powierzchnię polewą.
Polewa migdałowa: śmietankę przelewam do garnka i podgrzewam razem z cukrem do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i gotuję ok. 40 minut, mieszając. Przed końcem gotowania dodaję olejek. Po tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć i lekko się zezłocić. (Można zrobić próbę na talerzyku - wylać kilka kropli masy i sprawdzić, czy tężeje).
Komentarze