Sernik z kaszą jaglaną i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 15minut. Odstawiamy i studzimy
-białka jaja oddzielamy od żółtek
-żółtka z dodatkiem łyżek słodzidła ubijamy na puch
-białka jaja z dodatkiem soli miksujemy na sztywną pianę- pod koniec dodajemy 2 łyżki słodzidła i dalej ubijamy
-kaszę, twaróg, żółtka oraz resztę słodzidła łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy budyń, proszek do pieczenia i wanilię i mieszamy
-na koniec masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz tłuszczem i ponownie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i obficie posypujemy ziarenkami granatu
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-pieczemy 60 minut
-studzimy przy lekko uchylonym piekarniku , następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin
Komentarze