SERNIK Z KRATKĄ - przepis mojej mamy

4.51 (178 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Smak tradycji, wspomnienie dzieciństwa i domu rodzinnego - sernik zrobiony z prawdziwego wiejskiego białego sera, jaj od kur z wolnej hodowli. Idealny nie tylko na święta.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g masła
    3-4 żółtka
    1-2 łyżki śmietany kremówki

    Składniki na masę serową:
    1 kg tłustego wiejskiego sera białego
    8 żółtek
    8 białek
    200 g miękkiego masła
    250 g cukru pudru (w razie potrzeby mniej lub więcej, wszystko zależy od sera)
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    szczypta soli
    pokrojona w cienkie paski kandyzowana skórka pomarańczowa
    rodzynki sułtańskie
    laska wanilii
    2-3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej lub kaszy manny
    żółtko do do posmarowania kratki
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z kratką - przepis mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem, dodajemy, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Z ciasta odkrawamy 1/3 i odkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy nim dużą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170-180°C przez ok 15 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg blendujemy na gładką masę. Do twarogu dodajemy masło, 200 g cukru, ziarna wanilii, żółtka i jeszcze raz ubijamy blenderem. Ucieramy, aż składniki połączą się i otrzymamy puszystą masę. Do masy dodajemy budynie, kaszkę orkiszową i skórkę pomarańczową, rodzynki, energicznie mieszamy masę łyżką. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania usztywniamy pozostałym cukrem. Pianę delikatnie mieszamy łyżką drewnianą z masą serową.
    Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko wałkujemy i radełkiem wykrawamy paski. Z pasków układamy na serniku kratkę, smarujemy ją rozmąconym żółtkiem.

    Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem. Po półtorej godziny sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Porady

Sernik ma to do siebie, że opada dlatego radzę dać więcej masy serowej na środek, żeby sernik był równo wyrośnięty. Po upieczeniu sernik można polukrować, polać czekoladą, lub obsypać cukrem pudrem, ja jednak jeśli chodzi o sernik jestem tradycjonalistką i podaję przepis podstawowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować