Sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy łączę ze sobą. Dodaję jajka, pokrojone masło i zagniatam ciasto. Wkładam do zamrażalnika na 1 godzinę.
Masa serowa: Białka oddzielam od żółtek i ubijam z nich sztywną pianę. Żółtka kręcę z cukrem na jasną masę. Dodaję kolejno masło, ser, cukier waniliowy, mąkę i miksuję. Stopniowo dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszam łyżką (można również mikserem na najniższych obrotach).
Na blaszkę o wym. 35 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia ścieram (na tarce o dużych oczkach) 2/3 kawałka zamarzniętego ciasta. Lekko przyklepuję do blaszki. Na ciasto wykładam masę serową i ponownie ścieram resztę pozostawionego ciasta. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę.
Porady
Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej i zamrozić na noc, lepiej się będzie ścierało.
Komentarze