Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem i wmieszać do masy jajeczno-cukrowej. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x40. Piec 40 minut w temp. 180 s.c. Wykonanie masy serowej: Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wykonanie kulek: Wszystkie składniki należy razem wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę ( blaszka musi być ta sama, w której był pieczony biszkopt ). Z masy orzechowej utoczyć kulki i układać na masie serowej. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik w temperaturze 180C. przez około godzinę. Wykonanie masy kawowej: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus. Przełożenie ciasta: biszkopt-połowa masy-sernik-połowa masy-biszkopt-polewa. Smacznego:)
Komentarze