Sernik z łososiem

4.5 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Serniki na ostro jak dotąd były mi obce. Najczęściej wykonuje słodkie wersje tych wypieków. Jako, że lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni przeczytałam kilku przepisów na serniki na słono i tak oto powstała moja wersja sernika!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Spód:
    • 150 gram krakersów,
    • 70 gram masła,
    Masa serowo-łososiowa:
    • 400 gram świeżego łososia,
    • 250 gram ugotowanych i przestudzonych ziemniaków,
    • 550 gram sera białego (najlepiej 3x mielonego),
    • 1 duża cebula,
    • 1 marchew,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 4 duże jajka,
    • 80 gram sera gouda,
    • łyżka mąki ziemniaczanej,
    • łyżka mąki pszennej,
    • olej do smażenia,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • pieprz cytrynowy,
    • ostra papryka mielona do smaku,
    Wykończenie:
    • około 120 gram sera białego mielonego,
    • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki,
    • sól, pieprz do smaku,
    • pęczek szczypiorku
    • 4-5 rzodkiewek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Serniki Przystawki

Sernik z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie spodu 1. SPÓD:Krakersy przekładamy do miski i rozkruszamy. Następnie dodajemy do nich masło. Składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Przygotowany spód podpiekamy około 10 minut w 180°C.
  • przyprawianie ryby 2. MASA SEROWA:
    Łososia oprószamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażmy na wolnym ogniu z dwóch stron. Zaczynamy smażenie od strony, która nie ma skórki.
    Gotową rybę wyciągamy, zdejmujemy skórkę i studzimy.
  • przygotowanie warzyw 3. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na takce o grubych oczkach.
    Na oleju, który został po smażeniu łososia przysmażamy cebule i marchew do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Miękkie warzywa zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
    Ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • przed miksowaniem 4. Następnie, najlepiej do malaksera przekładamy ziemniaki, ser biały, jajka i łososia. Składniki dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser żółty oraz przyprawy. Całość ponownie miksujemy.
  • dodanie warzyw 5. Na koniec wsypujemy warzywa (dlatego pod koniec, by w serniku można było wyczuć ich kawałki). Masę serową krótko miksujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze według swoich smaków.
  • przed pieczeniem 6. Gotową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 60 minut w 180°C.
    Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić na noc.
    Ostudzony dekorujemy.
    WYKOŃCZENIE:
    Ser wraz z mlekiem miksujemy by uzyskać smarowną masę. Doprawimy go do smaku. Gotowy rozsmarowujemy na serniku. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim sernik. Dodatkowo całość dekorujemy pokrojonymi rzodkiewkami. Sernik można podawać!

Porady

Stanowi on doskonałą przystawkę, śniadanie , czy kolację. Łosoś nadaje mu fajnego smaku. Całość dopełniają warzywa i przyprawy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Rzodkiewka Ser biały Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować