Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, zarobić ciasto i podzielić na dwie części: większą - wyłożyć blachę (25/35 cm.), mniejszą zamrozić.
2.Ser:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem.
3.Piana:
Białka ubić na sztywno, dodając cukier i mak (Ja dodatkowo dodałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej).
4.Przygotowanie ciasta:
Na blachę wyłoży większą część ciasta (podpiekłam 15 min. w temp. 180*C) - na ciasto ser - piana makiem - na wierzch zetrzeć ciasto mrożone. Piec ok 1 godz. w temp. 180*C.
Komentarze