Ciasto:
3 szklanki mąki
250 gram masła
5 żółtek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao instant (np. Puchatek lub Nesquick)
Masa serowa :
500 g zmielonego sera (może być wiaderkowy)
1 opakowanie budyniu śmietankowego (w proszku)
1 jajko
100 g masła roztopionego
pół szklanki cukru pudru
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść składniki na ciasto. 1/3 część ciasta zamrozić, resztę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Na blaszkę o wymiarach 30x25 cm (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) wyłożyć rozwałkowane ciasto.
2.Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście.
3.Składniki na masę serową zmiksować do połączenia składników. Wylać na brzoskwinie i wyrównać powierzchnię.
4.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, ubić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wylać na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto.
5.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić sernik i piec przez około 60 minut.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi maku można go zastąpić kokosem, i na odwrót.
Komentarze